Het Mogoşoaia paleis

Het Mogoşoaia paleis bevindt zich op een afstand van 15 kilometer van het centrum van Boekarest en is ongetwijfeld een must-see voor kunst- en architectuurliefhebbers.

Het Mogosoaia Paleis
Dit paleis is het best bewaarde van de twee paleizen gebouwd door de vorst van Walachije, Constantin Brâncoveanu, in een architectuurstijl bekend als “de brâncovenesc stijl”. Deze bouwstijl is geboren als een combinatie tussen de Italiaanse renaissance en de Byzantijnse en Ottomaanse architectuur en is typisch voor Walachije.  Ook is de brâncovenesc stijl bekend als de enige architectuurstijl die op Roemeens grondgebied is ontstaan.

Het Mogoşoaia landgoed werd door Brâncoveanu in 1681 gekocht en het paleis en bijbehorende gebouwen zijn tot 1702 gebouwd. Het kasteel heeft twee verdiepingen. De acht kamers van de begane grond waren bedacht als woningen voor de bedienden, terwijl de eerste verdieping onderdak gaf aan de vorstelijke appartementen en feest- en ceremoniezalen. Naast het paleis zelf staan er nog een wachttoren, het oude keukengebouw, een gastenverblijf en de oude ijsopslag. Buiten de omringende muur bevindt zich een kerk uit het jaar 1688.

Het keuken gebouw

Het paleis en landgoed zijn in de loop van de tijd meerdere keren aangevallen en gedeeltelijk verwoest. De laatste grote restauratie heeft tussen 1920 en 1930 plaatsgevonden. Na 1945 wordt dit landgoed eigendom van de Roemeense communistische staat en tot 1957 blijft het onbeschermd, zodat de originele kunstcollecties en meubilair worden gestolen of verwoest. Sinds 1957 is het deel van het Nationale Kunst Museum en in 2001 wordt het Mogoşoaia Paleis het Museum van de Brâncovenesc Kunststijl.  


Zelf een bezoek aan dit paleis brengen? Kijk naar onze Fly& Drive!

Labels: , , , , ,