Het cisterciënzer klooster in Cârța, het meest oostelijk gelegen klooster van zijn aard in Europa

Transsylvanie staat bekend om haar vele weerkeren, kastelen, sfeervolle steden en rustige saksische dorpen. In een van deze dorpen, tussen Brasov en Sibiu, bevindt zich een minder bekende monument van middeleeuwse architectuur en cultuur: het cisterciënzer klooster in Cârța, het meest oostelijk gelegen klooster van zijn aard in Europa en de enige in heel Roemenië.

cistercienzer klooster Carta
Het klooster in Carta

De cisterciënzer orde ontstaat in het jaar 1098 in de buurt van Dijon, in Frankrijk. De plek van het eerste klooster, Cîteaux, Cistericum in het Latijns, geeft de naam aan deze nieuwe orde die zich snel door Europa gaat verspreiden.





Oude kloostermuur 
Op het landgebied van Roemenië werden twee cisterciënzer kloosters gebouwd, een in Igriş in het westen van het land, en in Cârța. De abdij in Igriş werd tijdens de Turkse aanvallen in 1440 volledig verwoest. Ook werd het klooster in Cârța meermaals aangevallen maar stukken ervan blijven staat als bewijs van een 800 jaar lang geschiedenis.





De bouwwerkzaamheden aan de abdij zijn rond het jaar 1205 begonnen. De eerste gebouwen waren uit hout gemaakt en bestaan tegenwoordig niet meer. De bouw aan het stenen klooster begint in 1230, maar het wordt verwoest door de Tartaren in 1241. De herbouwwerkzaamheden duren vanaf 1260 tot 1320.
Interieur 

De architectuurstijl van het klooster valt onder de primitieve gotiek, gekenmerkt door sombere, functionele interieurs. Enige toegestane decoraties zijn aan de kolommen, de ramen en sluitstenen te zien. Gekleurde glas-in-lood en  beschilderde altaren waren verboden in cisterciënzer kloosters. Op de sluitstenen van de kerk in Cârța zijn gegraveerde hondsroosbloemen te zien, het symbool van de Maria. Op de sluitsteen boven het altaar staat Maria als koningin van de hemel.

De cisterciënzers hebben gezorgd dat de gotieke stijl zich snel ging verspreiden in Transsylvanië. De bouwakkers van het klooster hebben mee gedaan aan de bouw van verschillende andere kerken in Transsylvanië, waar hun invloed te zien is.  De meest opvallende  voorbeelden zijn de weerkerken in Prejmer en Cristian en de Bartholomeus kerk in Brasov.

Begraafplaats soldaten  
De cisterciënzer orde blijft tot 1474 in Cârța, wanneer het klooster gesloten wordt als gevolg van verwoesting tijdens de Turkse aanvallen. In het jaar 1495 worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd en de kloosterkerk wordt overgenomen door de lokale parochie. Het huis van de tegenwoordig evangelische pastoor stamt ook uit deze periode. 

Uit het originele gebouw bestaan nog een portaal, een aantal muren en het koor die tegenwoordig als evangelische kerk voor de lokale gemeenschap dient. Binnen de vervallen muren van de oude kerkzaal bevindt zich een begraafplaats van lokale soldaten die in  de eerste wereld oorlog hebben gevochten.

De ruïnes van het cisterciënzer klooster zijn open voor bezoekers.
Geïnteresseerd in een vakantie door Roemenië en een bezoek aan het cisterciënzer klooster? Deze attractie vindt u terug in onze Fly&Drive door Transsylvanië.

Labels: , , , , ,