Maramures in een notendop: 6 attracties om niet te missen



Maramureş wordt vaak als een levensgroot museum gezien. De mooie natuur, de pitoreske dorpen, de houten kerken en de traditionele manier waarop de mensen hier nog leven zijn allemaal interessant voor de buitenlandse bezoeker. Toch zijn er een paar trekpleisters die op elke route zouden moeten staan, zeker voor diegene die voor het eerst  met vakantie door Maramureş en Roemenie reist.

Traditionele dorpen, kerken en het Vroolijke Kerkhof

Săpânța is een van de meest bekende dorpen in heel Roemeniё. Het bestaan van “het Vroolijke Kerkhof” heeft dit dorpje op de kaart gezet. Echter, er valt meer in Săpânța te zien dan alleen de kleurrijke grafstenen. Voor wie meer over de kunstenaar achter het kerkhof wil weten, is een bezoek aan zijn voormalige huis een aanrader. Dit dorp is ook een prima plek om het traditionele ambacht van weven te ontdekken. Bijna elke vrouw beschikt over een weefgetouw dat ze gebruikt om de grote wollen dekens die aan de poorten hangen mee te weven. Hier is ook de nieuwste houten kerk in Maramureş te vinden. Gebouwd volgens traditionele regels, is deze kloosterkerk het hoogste houten bouwwerk van Europa geworden.

Ieud is een van de meest traditionele dorpen van Maramureş. Veel traditionele houten huizen zijn hier nog in gebruik en er ligt nog geen asfalt op alle dorpswegen. In Ieud zijn er twee oude houten kerken, één uit de 18de eeuw en één uit de 17de. De oudste kerk, Ieud Deal ligt op een heuvel in het dorp en staat ook op de UNESCO werelderfgoed lijst. In het kerkhof hier zijn er ook traditionele grafstenen met houtsnijwerk te zien. Niet ver van de kerk is ook het Etnografisch Museum van de familie Pleş te vinden. Dit kleinschalig museum bestaat uit twee oude traditionele huizen van meer dan 300 jaar oud. De bezoeker leert hier alles over de traditionele manier van leven in het gebied.


Bârsana, ook een typisch dorpje voor de regio Maramureş en  staat bekend om het mooie houten kloostercomplex aan de rand van het dorp. Dit nonnenklooster is volledig volgens traditionele architectuur gebouwd, met een houten kerk, houten huizen en logeerkamers voor de gasten. Op het kloostererf bevindt zich ook een museum van lokale cultuur en geschiedenis. Midden in het dorp, hoog op een heuvel staat de oude kerk van Bârsana, uit de 17de eeuw, die opgenomen is in de UNESCO werelderfgoedlijst. Van alle oude kerken in de Maramureş, worden de schilderijen in deze kerk het best bewaard.


Met de stoomtrein door de wildernis


Cascada Cailor  (De Paardenwaterval) staat bekend als de hoogste waterval van Roemeniё. Hier valt het water van een hoogte van bijna 90 meter naar beneden op drie trappen. De hoeveelheid water wisselt van seizoen tot seizoen, afhankelijk van de frequentie en de hoeveelheid regen. De naam van deze plek is aan een legende verbonden. Volgens het verhaal was de alp boven de waterval een graasplek voor paarden. Tijdens een stormachige nacht werden de paarden door een beer aangevallen. Door de schok van de onverwachte aanval, maar ook door de geluiden van de storm zijn de paarden in paniek geraakt en renden ze uiteindelijk de afgrond in. Daarna kreeg niet alleen maar de waterval deze naam, maar ook de berg boven het ravijn heet De Paardenberg en het watertje heet De Paardenbron.
 


De Mocăniţa (smalspoor stoomtrein) van Vişeu de Sus hoort tot de meest bijzondere attracties van Roemeniё. Dit is de enige nog werkende smalspoor-stoomtrein van Europa, die nog steeds houthakkers en hout vervoert. Naast de houthakkerstrein rijdt hier ook een trein voor toeristen. Over een afstand van 21 kilometer, rijdt deze trein door de bijzondere wildernis van het uiterste noorden van Roemeniё. Het spoor gaat langs de vallei van de rivier de Vaser, aan de voet van het Rodnei-gebergte, een volledig onbevolkt en dichtbebost gebied, waar beren, wolven en reeёn nog de enige bewoners zijn.



Het Gevangenismuseum van Sighetu Marmației laat een stuk uit de geschiedenis van het communisme zien. Dit museum is in het leven geroepen ter herinnering aan alle gevangenissen en werkkampen waarin de tegenstanders van de communisten opgesloten werden.  Een groot deel van de gevangenen waren oude regeringsleden, schrijvers, priesters en andere hoogopgeleidde mensen.  Elke cel representeert één van de vele gezichten van het communisme in Roemenië, van de propaganda van de partij tot de controlemiddelen van de “Securitate”,  de Roemeense binnenlandse veiligheids- en inlichtingendienst.


Maramureş vind je terug in een van de onderstaande vakanties:
 Fly&Drive 11 dagen door Transsylvanie, Fietsvakantie door Maramures en onze groepsrondreizen.


Labels: , , , , , , ,