Biertan en de mooiste vestingkerk uit Roemenië




Het dorp Biertan ligt in het hart van Transsylvanië, onderweg van Brasov naar Sighisoara. Het staat bekend als een van de best bewaarde middeleeuwse dorpskernen in Roemenië. In dit dorp is de oude vestingkerk de belangrijkste trekpleister voor toeristen.


Hier vinden wij een 16de-eeuws complex met de mooiste vestingkerk van Roemenië. Drie enorme wallen omgeven de zes grote wachttorens en diverse bolwerken. Het geheel maakt meer de indruk van een kas-teel dan van een voormalige bisschopskerk. Van 1572 tot 1867 was Biertan een bisschopszetel.

In de 16de eeuw was Biertan meer een dorp van handelaren dan van boeren. De vlaggen van de verschillende gilden die in de kerk hangen herinneren hier nog aan. In het binnenste van de vesting bevindt zich de laatgotische hallenkerk “Biserica Maria”, met een reusachtig altaar waarop de levensloop van Maria staat afgebeeld. Het geeft aan dat de Saksen oorspronkelijk als goede katholieken dit land binnenkwamen. In 
1572 namen zij de geloofsleer van Augsburg aan. In de vervallen“Turnul Catolic” bleven de katholieken na de Reformatie hun mis opdienen. Enkele fresco’s zijn hier bewaard gebleven.

Het complex staat op een heuvel midden in het dorp en het heeft een driedubbele ommuring. De oudste muur stamt waarschijnlijk uit de 14de eeuw, de tweede uit de 16de eeuw waaraan later nog weer aan drie zijden een muur werd toegevoegd.

Aan de zuidzijde staat de toegangspoort die echter al lang niet meer gebruikt wordt. De steile houten trap die tegenwoordig naar de kerk leidt, werd pas in de 18de eeuw gebouwd. De klok is gemaakt in 1508. De houten klokkentoren links van de trap is een toevoeging uit de 19de eeuw. Daarnaast staat de dodentoren waar de graven van de bisschoppen uit Biertan zich bevinden.

Het oostelijk bastion deed in vredestijd dienst als “huwelijks-gevangenis”. De dorpsgemeenschap kon zich in tijden van gevaar niet permitteren dat er innerlijke conflicten bestonden. Echtelieden die wilden scheiden, werden hier net zo lang op water en brood gezet, tot zij elkaar opnieuw eeuwige trouw beloofden. Zij beschikten slechts over één tafel, één stoel, één bord, één lepel en naar we aan mogen nemen ook slechts over één bed ter wille van het beoogde doel.

Aan de westzijde ligt het raadhuis, en een toren die tevens dient deed als doorgang van de tweede naar de derde ommuring. Binnen de ring staat een laatgotische hallenkerk uit 1522. De deur naar de sacristie is een meesterwerk van vakmanschap.In de kerk staat een beroemd altaar dat de hele wand van het koor beslaat.

Zelf een bezoek aan Biertan brengen? Dat kan met een van onze Fly & Bus, Fly & Drive of fiets vakantie in Roemenië.

  

Labels: , , , , , , , , , , , , ,