Het Sfânta Ana-meer



Natuur in Roemeniё is heel verrassend en divers. In haar diversiteit biedt de natuur soms unieke monumenten aan. Eén van deze is het Sfânta Ana-meer (Heilige Anna), het enige kratermeer van Roemeniё. Onder de Roemenen is dit één van de populairste vakantie- of weekendbestemmingen, maar over de laatste jaren bezoeken ook meer buitenlanders de regio. 

Het meer, bron foto hier
Het Sfânta Ana-meer ligt in de Covasna regio, in de vulkanische Ciomatu gebergten. Dit gebergte is gevormd door twee kraters; de ene staat vol met het water van het Sfânta Ana-meer, terwijl de andere huisvest als een van de belangrijkste biologische reservaten van Roemeniё, het Mohoş-moeras. De twee kraters liggen 3 km van elkaar en zijn omringd door bossen.

 Volgens wetenschappers is het Sfânta Ana-meer zo’n  8000-9000 jaar oud en is gevormd door  de accumulatie van regenwater in de krater van de inactieve vulkaan Puciosu. Het meer ligt op een hoogte van 960m, heeft een oppervlakte van 19 hectare en is maar 7 meter diep. 

Een bijnaam van het meer is “Grota Puturoasă” oftewel  “het stinkende gat”. Deze naam heeft te maken met de vulkanische gassen die van de bodem van de plas opstijgen. De meest opvallende geur is die van sulf, en wordt beter geroken als het weer slecht aan het worden is. De lokale bevolking gebruikt de geurtjes als weerbericht. Aan een kant van het meer ligt een klein strandje en zwemmen is daar toegestaan.

Bron foto hier
 Een bijzondere eigenschap van dit meer is dat regenwater de enige alimentatie bron is en er zijn geen riviertjes die in het meer stromen. Omdat het alleen maar regenwater is, is dit water heel puur, bijna zo puur als gedistilleerd water. Er zitten heel weinig mineralen in het meer en ook weinig zuurstof en daarom is het bijna een levenloze plas. 

Wat niet in het meer kan leven, leeft wel in de mooie omringende bossen, van het gebied is dit deel van de Mohoş-moeras natuur-reservaat. Het moeras zelf ligt in de tweede krater van de Ciomatu berg, maar is vier keer zo groot als het meer. Bezoeken aan het moeras is alleen met een gespecialiseerde gids toegestaan. Dat komt omdat het een beschermd gebied is, bovendien is het ook een beetje gevaarlijk. De grond daar is niet echt grond, maar een combinatie van water, mos en jonge kool formaties en is dus zacht en instabiel, een beetje als drijvend zand.

Plasje in het moeras, bron foto hier
Het Mohoş-moeras is bijna helemaal in verschillende soorten mos bekleed, en er groeien bomen en zeldzame planten. In het moeras zijn ook twee mooie blauwe waterspiegels. In de schoonheid van de natuur, wat dit moeras zo special maakt, groeien hier archaïsche planten sinds de laatste Ijstijd. De ronde zonnedauw, een vleesetende plant, is een van de trekpleisters van dit moeras, maar planten als de lavendelhei, de veenbloembies en het eenjarig wollegras zijn hier ook te zien en te bewonderen.

Ronde zonnedauw, bron foto hier

Labels: , , , , , , , , , , ,