Natuur, uniek in Europa: De bicaz kloof en Lacul Rosu

Onder de noemer "Natuur, uniek in Europa"telkens een beschrijving en een foto van wat een vakantie in Roemenië te bieden heeft. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om speciale grotten, prachtige gebergten of wildlife zoals Wolven, Beren en Lynxen. Deze keer de Bizcaz kloof en Lacul Rosu



De Bicaz Kloof en Lacul Roşu (het Rode Meer)

De Bicaz Kloof en Lacul Roşu zijn twee van de populairste natuurmonumenten van Roemenië, ten minste, onder Roemeense toeristen. De twee trekpleisters liggen aan de grens tussen de Harghita en Neamţ regio’s, en zijn onderdelen van het Hăsmasul Mare-Bicaz Kloof Natuurpark, in het Oostelijke Karpaten gebergte.
De Bicaz Kloof is 5 km lang en in de vallei loopt een weg die Transsylvanië en Moldavië aan elkaar verbindt. Het spectaculaire van dit gebied komt door de 300m hoge rotswanden, die aan beide kanten van de weg opstijgen. Het Bicaz riviertje heeft de kloof uitgesleten in de zachte steen van het Haşmaş gebergte, en dit is niet het enige karst fenomeen dat dit riviertje gecreëerd heeft. De rotswanden verbergen ook meer dan 200 grotten, waarvan de meeste onbekend zijn voor toeristen.
Langs de weg zitten veel Roemeense en Hongaarse ambachtsmannen die traditionele producten en souvenirs verkopen.
Foto: 23-09-2004 Arie Eikelboom

Lacul Roşu is een uniek natuurmonument in Roemenië: het is de enige natuurlijke dam in het land. Het meer bestaat sinds 1837 en is dus vrij jong, geologisch gezien. Na een periode van veel sterke stormen is een deel van de berg gebroken en de brokstukken hebben de stroming van een paar riviertjes geblokkeerd. De vallei en het bos zijn vervolgens onder water gelopen. Daarom zijn er nog steeds boomstammen boven de waterspiegel te zien. De naam Lacul Roşu, of het Rode Meer, komt van de rode kleur van het sediment die door rivier werd meegebracht.
Over het ontstaan van dit meer zijn er ook legendes. De meest bekende is het verhaal van Estera, een bijzonder mooi meisje die in één van de dorpen woonde. Op een dag werd ze verliefd op een hele knappe jongen en hij op haar.  Snel daarna verloofden zij, maar hun huwelijk kon niet voltrekken want  de jongen werd opgeroepen om voor het leger te dienen. Estera ging iedere zondag de berg op om te kijken of haar liefde onderweg terug naar haar was. Op een zondag, heeft een dief haar gezien en betoverd door haar schoonheid, heeft hij haar ontvoerd en naar zijn huis tussen de bergen gebracht. Daar heeft hij alles geprobeerd om Estera’s liefde te krijgen, maar dat mislukte. Vol ongeduld, heeft hij besloten haar te dwingen om met hem te trouwen. Wanhopig heeft Estera de bergen om hulp gevraagd. Medelijdend gaven de bergen onweer als antwoord en een rots is over het huis van de dief gevallen. Het meer ontstond als gevolg van deze storm en de rode kleur is de kleur van het bloed van Estera en haar ontvoerder.

In de buurt van de Bicaz Kloof en Lacul Roşu zijn veel wandel en trekking mogelijkheden. Het omringende bos bestaat het meest uit naaldboomen, maar beuken komen ook veel voor. In het bos en op de rotsen zijn zeldzame beschermde planten te vinden. Zoals edelweiss, daphne cneorum  de piramidezenegroen. Ook bevinden we ons hier in het leefgebied van de Beer, wolf en Lynx.

Breng een bezoek aan deze kloof in onderstaande groeps-rondreis in Roemenie en geniet van een prachtige vakantie.
http://romtour.nl/FlyDrive/flybus-groepsrondreis-roemenie

Labels: , , , , ,