Natuur, uniek in Europa: Het Fagaras gebergte.

Onder de noemer "Natuur, uniek in Europa"telkens een beschrijving en een foto van wat Roemenië te bieden heeft. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om speciale grotten, prachtige gebergten of wildlife zoals Wolven, Beren en Lynxen. 

fotoalbum


De Roemeense Karpaten zijn niet zo hoog als de Alpen, maar tamelijk steil en dun bevolkt. In het midden van deze Karpatenboog ligt het Făgăraş-gebergte (Munţi Făgăraşului) dat men ook wel de Roemeen­se Alpen noemt.
Deze bergen bestaan uit een enorme kam die van het oosten ("Koningssteen") naar het westen loopt (rivier de Olt), met een lengte van 70 km en een breedte van 40 km. Aan de noordkant ligt het gebied Transsylvanië (Sieben­burgen).

Deze kam bestaat uit steile toppen en graten, allemaal hoger dan 2000 m, die men zelden elders aantreft. Zes bergtoppen zijn hoger dan 2500 m. De noordkant van het gebergte bestaat uit steile kammen en diepe dalen, de zuidkant is wat lieflijker.

Op de hellingen en de toppen van het gebergte groeien vele soorten bloemen en zeldzame planten. Veelvuldig zult u er kuddes schapen tegenkomen, maar ook een ontmoeting met gemzen is niet ongewoon. In de snelstromende beken treft u vele vissoorten zoals forel aan. In de dichte bossen leven nog ongestoord beren, wolven, herten, reeën, lynxen, wilde zwijnen en vossen.

Tussen 1900 en 1950 heeft men aan de noordkant van dit gebied berghutten gebouwd en wegen gemar­keerd. Ook nu nog worden deze enigszins primitieve hutten beheerd. Zij liggen in de buurt van de hoofdkam, op een onderlinge afstand van 6 tot 8 uur. Aan de voet van de bergen liggen ook enkele hutten, van waaruit men dagtochten kan maken.

Voor toeristen is het Făgăraş-gebergte een attractieve uitdaging, tamelijk woest, ongeschonden en nog weinig bezocht. U vindt hier een spectaculaire rust die de Alpen niet meer kennen. Ideaal voor een unieke wandelvakantie in Roemenië

Twee bergreddingsbrigaden die tot de besten van Roemenië behoren, waken over dit gebied.

Dit gebergte vind u onder andere terug in onderstaande vakanties:
10-daagse huttentocht in het Fagaras-gebergte
6-daagse wandeltocht in het Fagaras gebergte


Heeft u een Roemenië gerelateerd onderwerp, waarvan u vind dat het de aandacht verdient? wij plaatsen het graag

Labels: , , , ,