Natuur, uniek in Europa: De Scarisoara ijsgrot


Onder de noemer "Natuur, uniek in Europa" telkens een beschrijving en een foto van wat Roemenië te bieden heeft. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om speciale grotten, prachtige gebergten of wildlife zoals Wolven, Beren en Lynxen.

Deze keer de Scarisoara ijsgrot, een van de wereld grootste ondergrondse gletsjers. Deze grot ligt in het Apuseni gebergte in het noord-westen van Roemenië.


De Scarisoara ijsgrot is in Europa een uniek fenomeen. In deze grot bevind zich de grootste ondergrondse gletsjer van Europa, Ca. 100.000 kubieke meter ijs, nog afkomstig uit de laatste ijstijd, ongeveer 3500 jaar terug. Ook in de zomer komt de temperatuur in deze grot nauwelijks boven het vriespunt. Je bereikt deze grot via een aantal stalen trappen door een schacht van 48 meter diep. Tijdens de afdaling zakt de temperatuur in de zomer van +30° tot 1° celcius. Hierna loop je over een platform de grot binnen en bevind je je op "glad ijs"

Bij de grot is verder een toeristisch centrum te vinden waar onder andere houtbewerking demonstraties worden gegeven. Ook is hier de Tulnic te horen (een lokale variant van de Alpenhoorn, die in het verleden werd gebruikt als communicatie middel door de geïsoleerde dorpsgemeenschappen, in de bergen).

deze grot vind u onder andere terug in onderstaande reizen:
Wandelen in het apuseni Gebergte
Fly&Drive Roemenië
Een sprookjeswereld ondergronds

Labels: , , , ,